Resan runt Finska viken – S:t Petersburg

Med hjälp av känsla och olika helt otillräckliga  kartor så närmade vi oss centrala S:t Petersburg. Och vid tvåtiden på natten så kom vi in på Nevski Prospekt som resultat av en kombination av både tur ock skicklighet. GPS-ens  förmåga är högst begränsad i detta land tyvärr. Detta samtidigt som bokstäverna är minst sagt  knepiga för en nybörjare gjorde det hela till en utmaning. S:t Petersburgs  centrala delar i nattbelysning är en riktigt anslående syn. Och vips så hittade vi vår hotell,  Nevski Grand  Hotel som till vår stora lycka hade receptionen öppen dygnet runt.

Efter en kort natts sömn startade vi käckt på förmiddagen med  att utforska S:t Petersburg som  är ett världsarv minsann. Vi började med kyrkan med lökkupolerna som fått modern att skrika av förtjusning när vi åkte  förbi natten innan – Frälsaren på det spillda blodet, byggd på tsar Alexander II mordplats. Vi  fortsatte förbi Vinterpalatset som Ylva föll för pladask. Mintgröna palats är  inte att leka med – dom är beroendeframkallande. Vi gick inte in för kön var oändlig.

Lunch intogs på en kinarestaurang och sen bar det av till  Isakkatedralen som vi spänstade upp i för att se S:t Petersburg från ovan. Efter  en promenad modell längre så visade det sig vid fyratiden att köerna krympt ihop  ordentligt framför Vinterpalatset, så vi slank in och tittade på själva huset  samt några impressionister. Sen fick helt utmattade släpa oss tillbaka till  hotellet. S:t Petersburg får tveklöst fem samovarer av fem möjliga. Ylva har  satt upp staden som nummer två i hennes lista över coola städer. London står  först och Göteborg på plats nummer tre.