Kyckling med jordärtsskockor

Supergod gryta för den miljömedvetne från den nya kokboken Eat good. För den som tycker det är bökigt med att stycka kyckling så går det säkert bra att ta ett knappt kilo kycklinglårfilé.

4 portioner:

1 hel reko kyckling (totalt 1 1/4–1 1/2  kg)
1 tsk salt
1/4  tsk nymald svartpeppar
1 stor gula lökar
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner, gärna små
1 msk rapsolja
1 msk hackad, färsk dragon + extra till garnering
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk dijonsenap
200 g jordärtskockor

Stycka kycklingarna i stora bitar. Salta och peppra. Skala och skiva lök och vitlök och halvera champinjoner.
Bryn kycklingen och lägg över den i en stekgryta. Ta upp kycklingen och bryn istället lök, vitlök och svamp i pannan. Salta och peppra lätt.
Lägg över i stekgryta tillsammans. Strö över dragon. Häll på vinet och låt koka i ca 5 minuter utan lock. Tillsätt vatten, grädde, fond och senap i grytan. Låt sjuda 15 minuter under lock.
Skala och dela  jordärtskockorna i några bitar. Lägg dem i grytan och koka ytterligare 10–15 minuter. Smaka av grytan med salt, peppar och eventuellt mer senap