Mumsig saffranskola med choklad runt, Uffes & Lottas favorit
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap, ljus
150 g choklad, mörk
en liten pensel
- Börja med kolan. Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas.
- Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.
- Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad.
- Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.
- Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked. Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel.
- Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.