Viltgryta med messmör och svamp

Systrarna Eisenman bjuder på en höstig gryta.

4 portioner:
600 g grytbitar av vilt
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
3 msk smör
1 msk olivolja
5 dl vatten
3 msk viltfond
1 dl rödvin
2 kvistar timjan
2 lagerblad
100 g trattkantareller
100 g kastanjechampinjoner
1 dl vispgrädde
2 msk messmör
1 msk svartvinbärssylt eller gelé
1 msk maizena
salt och peppar
0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

Hacka löken och skär morötter och palsternacka i bitar.
Salta och peppra köttet och runtom i smör och olja. Lägg åt sidan. Fräs löken mjuk, lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, viltfond, rödvin och örterna. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört. Tillsätt vispgrädde, morötter, palsternacka, messmör och svartvinbärssylt.
Låt grytan fortsätta sjuda i ytterligare ca 15 minuter eller tills rotfrukterna mjuka. Red eventuellt grytan med maizena. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden grytan sjuder, skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och fräs tills svampen blir gyllenbruna. Salta och peppra. Rör ner svampen i grytan strax innan servering. Garnera grytan med hackad persilja samt potatispuré eller råris.