Snabbsurdegsbröd med torkad frukt från Matmagasinet. Lite pyssligt, men det blir gott.
Skållning:
3 dl vatten
3 dl dinkelflingor
1 dl linfrön
Snabbsurdeg
4 dl vatten
5 g msk jäst
3 dl grovt rågmjöl
1 dl finhackad torkad frukt eller bär
Deg
15 g jäst
1 msk honung
I,5 tsk salt
2 msk rumsvarmt smör
ca 6 dl vetemjöl
Topping
dinkelflingor
Skållning: Koka upp vattnet. Häll vattnet över dinkelflingorna och linfröna i en degbunke. Rör om och täck med en bakduk.
Snabb surdeg: Värm vattnet till 37 grader varmt. Lägg jästen i en bunke och häll över vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt rågmjölet och frukten och rör till en slät smet. Täck lätt med plastfolie.
Låt alltsammans vila i ca 8 timmar.
Skrapa ner surdegen i skållningen. Smula ner jästen till degen. Tillsätt honungen och saltet. Klicka ner smöret. Tillsätt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck med duk och låt vila ca 40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda samman lätt. Dela den i två bitar och forma två deglängder. Pensla ovansidan med vatten och doppa dem i dinkelflingor.
Lägg dem i 1,5-liters smorda bakformar. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250.
Sätt in de jästa bröden i nedre delen av ugnen. Häll ca 1/2 dl kallt vatten i botten av ugnen och stäng ugnsluckan. Grädda i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 , grädda bröden i ytterligare 23-30 minuter.
Stjälp upp bröden ur formarna och låt dem svalna utan duk för knaprig skorpa.