Jättegoda med knaprig yta. Sätt deg på kvällen, baka ut på morgonen.
Kalljästa frallor
ca 10 st
25 g jäst
500 g kallt vatten
2 msk rapsolja
1 3/4 tsk salt
600 g vetemjöl (ca 10 dl) (funkar med 1/4 rågsikt också)
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör så det löses upp. Blanda ner mjöl, salt och olja och rör till en lös deg. Tillsätt inte allt mjölet om det inte behövs. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 C och ställ en plåt med höga kanter eller ugnsform i botten. Ta ut degen och stjälp upp på mjölat bord. Dela degen i 10 delar, knåda inte! Snygga ev tills lite genom att vika in kanterna under så de blir runda. Lägg på en plåt med bakpapper. När ugnen är varm, häll ett stort glas vatten i ugnsformen och ställ in plåten över. Grädda ca 20 min tills frallorna fått fin färg