Härligt gul påsksill från DN som gjorde stor lycka i Karlstad!
Värd att göra igen.
Ingredienser:
500 g hela inlagda sillfiléer, 5-minuterssill
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk hel svartpeppar
½ tsk sichuanpeppar
1 ½ tsk mald gurkmeja
1 gul lök
2 cm ingefära
½ röd chili
Koka upp vatten, socker, ättika, fänkålsfrön och pepparkorn och rör tills sockret har lösts upp. Tillsätt gurkmeja. Låt kallna.
Låt sillen rinna av och torka den med hushållspapper. Skär i 1–1 1/2 cm breda bitar.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Kärna ur och finstrimla chilin.
Varva sill, lök, ingefära och chili i en burk. Häll över lagen och låt stå i kylen i ca 2 tim.