Göttig lammlägg i vin

Magiskt god långkokt lammlägg!

Lammlägg 4 pers:
1 kg lammlägg (1 kg kött)
200 g paprika
3 tomater
3 gula lökar
5 klyftor vitlök
75 cl rött vin
2 morötter
1 kycklingbuljongtärning
1 köttbuljongtärning
rosmarin
malen spiskummin
oregano
2 lagerblad

Jordärtskockspuré:
600 g jordärtskocka
grädde
salt
peppar

Till servering
mynta

Värm ugnen till 160 grader. Salta och peppra lammläggen och bryn tills de får lite färg i varm gryta i ca 8 min. Ta ur läggen.

Skär vitlök, lök och morötter i stora bitar. Stek i samma gryta tills löken börjar få färg.
Skär paprika och tomater i stora bitar och lägg ner i grytan tillsammans med övriga grönsaker. Krydda med spiskummin, rosmarin, oregano och lagerblad.
Häll i kyckling- och köttbuljongtärningarna. Rör om och häll i rödvin. Lägg nu i lammläggen uppe på grönsaksröran tills det börjar koka.
Ställ in den i ugnen utan lock i ca 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

Skala och koka jordärtskocka när det är 40 minuter kvar tills de är mjuka.
Häll av vattnet och tillsätt grädde lite i taget. Vispa med elvisp till en puré. Salta och peppra.

Dekorera med mynta