Basen till ”pappas goda boullabaise”. Kanske ska man lägga till lite räkor och några musslor? Eller varför inte lyxa till det med ett par havskräftor? Basen kommer från Linas matkasse.
600 g torskrygg
1 dl grädde
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
250 g rotselleri
1 pak soi
1 burk krossade tomater
2 tärningar kycklingbuljong
1 1/2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpure
1 pkt saffran
1 1/2 tsk kumminfrön
2 krm chili flakes
1 1/2 tsk torkad timjan
olivolja, salt och vattan
Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar, finstrimla löken och vitlöksklyftorna.
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs rotfrukterna och löken i 1-2 min. Tillsätt saffran, tomatpuré, kummin, timjan, chili flakes och 2 krm salt och fräs ytterligare 1-2 min.
Blanda ner vitvinsvinäger, krossade tomater, 7 1/2 dl vatten, grädde, kycklingbuljongstärningar och honung och låt sjuda ytterligare 12-15 min.
Rimlag: blanda 5 dl vatten och 2 msk salt i en bunke. Skär torsk i bitar och blanda ner i rimlagen och låt torsken ligga i 5-7 min.
Skär pak soi i mindre bitar. Häll bort rimlagen från torsken, blanda ner bitarna i grytan och sjud 1-2 min under lock. Tillsätt pak soi och sjud i ytterligare 1-2 min.
Servera grytan tillsammans med ett gott bröd