Korma

Lite annorlunda indiska köttbullar i krämig sås. Från Linas matkasse.

500 g nötfärs
1 dl mjölk
1/3 dl ströbröd
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 kycklingbuljongtärning
1 dl  grädde
smör
1 msk vetemjöl
malen ingefära , kanel, kardemumma,salt, socker, spiskummin, curry, chili flakes
persilja
pistagenötter
1 gurka
½ grön chili
½ rödlök
citron
olivolja

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt stå 5 min. Blanda ner nötfärs, 1 pressad vitlöksklyfta , 1 1/2 tsk spiskummin, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk salt. Forma färsen till 16 köttbullar.

Strimla 1 gul lök och finhacka 2 vitlöksklyftor och fräs löken i lite smör. Blanda ner vetemjöl, 3 1/2 dl vatten, grädde och 1 tärning kycklingbuljong. Krydda med 1 tsk curry, 2 tsk socker och 1 krm chili flakes. Låt sjuda ihop 3-4 min. Lägg sedan ner köttbullarna och låt sjuda under lock 7-9 min.

Gurksallad: halvera 1 gurka, skrapa bort kärnhuset med en sked och tärna därefter gurkan. Finhacka 1/2 grön chili och 1/2 rödlök och lägg allt i en skål och blanda med 1 msk pressad saft och finrivet skal från 1 citron, 1 krm salt och lite olivolja.

Strö grovhackade pistagenötter och persilja över köttbullarna . Servera med gurksallad och basmatiris.