Eriks Bröd

Eriks mumsiga bröd som jäser över natten.

Ingredienser:
7 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
3,5 dl vatten, kallt
5 g färsk jäst
(Funkar bra att dubbla också)

Ugn 225 grader C

Lös upp jästen i vattnet, blanda samman mjöl och salt och vänd sedan ner i jästvattnet. Arbeta ihop till en mycket kletig smet och täck med platsfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 12 timmar.

Häll ut smeten på väl mjölat bakbord, forma den till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den). Täpp till alla kletiga ytor med mjöl. Sikta mjöl över en bakduk och flytta över degen till den mjölade bakduken. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 2 timmar.

Värm ugnen till 225 grader med gjutjärnsgrytan i ugnen (grytan ska bli ordentlig varm).

Flytta försiktigt över brödet till den varma grytan och grädda med lock 30 minuter.
Ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. TIPS! Vill ha en extra krispig yta på brödet kan du slänga in lite vatten i botten på ugnen när du tagit av locket.

Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader C.
Ta upp brödet ur grytan och låt svalna på galler