Caldo Verde

God kålsoppa på savojkål med piment d’espelette och chorizo. Man måste ju älska recept med piment d’espelette!
Från Kålkokbok.

Ingredienser (4 port):
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 + 3 msk olivolja
4 stora mjöliga potatisar
1,2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
400 g savojkål
1 tsk torkad salvia
1,5 tsk piment d’espelette (eller annan chilikrydda)
300 g färsk chorizokorv
Salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och en nypa salt i en gryta och fräs långsamt.

Skala potatisen och dela den i 2 cm stora bitar. Tillsätt potatisen i grytan, häll på buljongen och koka tills potatisen är helt mjuk. Vispa så potatisen mosar sig.

Strimla kålen fint och stek hastigt på hög värme i msk olja. Låt den få lite färg. Lägg över kålen den i grytan, salta och peppra, tillsätt salvia och piment d’espelette. Stäng av värmen och lägg på ett lock.

Skiva korven och stek knaprig. Lägg korven i grytan och spara oljan.

Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla över korvoljan och toppa med en nypa piment d’espelette. Servera gärna ett gott surdegsbröd till.