Tanzaniaresan dag 6 – Ruaha

Första stopp denna dag var strax utanför lodgen där lejonhonor hade  fällt en giraffunge  – den unge vi sett för två dar sen som hade skadat ett ben. Giraffen hade  släpats en lång bit in under en stor buske. Där låg kroppen vaktad av  lejonhonan. En förhoppningsfull schakal strök omkring busken men försvann fort som blixten när honan visade irritation. Livet är hårt.  Men på den positiva sidan var antal små lejonungar snart skulle få ett riktigt  skrovmål. Nästa minnesvärda stopp var vid en stor flock elefanter med en liten, liten unge på knappt en vecka och efter det fick vi se ett gäng med strutsar i en  mängd som vår guide Frank, vår utmärkte guide, aldrig hade sett under  regnperioden. Där ser man. Och så fortsatte det med exklusiviteterna, en  jätteful gam som  Frank bara hade sett en  gång förut i Ruaha.

Nu blev det liv i luckan när en  gepard hade siktats ganska  långt bort. Geparder brukar inte ligga still särskilt länge i taget, så nu var det brådis värre. Ben, vår chaufför, trampade gasen i botten och körde jeeprally en halvtimme eller så på dom ganska regnskadade vägarna. Det var bara att hålla i  hatten. Det var jättespännande men kändes samtidigt som ett extremt långskott  och vi trodde nog att vi skulle komma fram för sent. Men icke så! Med säkert 30  sekunders marginal kom vi fram när geparden redan hade börja röra sig. Trots det  så fick vi se den jogga förbi på tio meters håll innan den försvann iväg över  savannen mot nya äventyr. Vilken lycka!

Rast vila! Under lunchen fick vi underhållning av en fräck  markatta som först showade lite i trädet som vi satt och åt under och sen  snattade tre bananer en efter en i värsta skansenstil. På vägen tillbaka mot  lodgen ramlade vi på nio lejon…