Vit chokladmousse med clementin

Vit chokladmousse med clementinGodigod chokladmousse med clementin. Clementingelén stelnar oändligt långsamt i rumstemperatur, så det är bara till att hoppas på det bästa och hälla på den och ställa in det hela i kylen. Det är fiffig att dela upp clementinskivorna så blir efterätten mer lättäten med sked, även om den kanske förlorar lite rent estetiskt.

4-6 portioner mousse:
1 st gelatinblad
100 g vit choklad
0,75 + 1,25 dl vispgrädde
2 st äggvitor
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker

4-5 portioner clementintäcke:
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin
3 clementiner
2 msk strösocker

Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta och rör tills det blir slätt. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen och rör tills det löst sig. Låt svalna.
Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.
Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Vänd ner vitorna i chokladmoussen och häll upp i glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna.
Sila den pressade saften och värm 1/2 dl tillsammans med sockret. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften och rör tills de smält. Tillsätt resten av saften. Låt svalna.
Skär skala clementinerna, skär bort de vita, skiva och dela skivorna i tredje- och fjärdedelar. Lägg dem på den stelnade moussen. Häll över gelatinblandningen och låt stå i kylen tills de stelnat.
Servera!

Från Maud Onnermarks Lättlagade desserter