Spaghetti alla Puttanesca

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Oliver, tomat, sardeller och vitlök i ett till receptl från vår hovleverantör av pastarecept Johanna Westmans Italienskt! Hemma hos Johanna. 

400-500 gram spaghetti eller linguine
2 matskedar salt
1 deciliter olivolja
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
torkade chilifrukter (peperoncini)
1/2 deciliter kapris
4 sardeller
1 deciliter goda oliver gärna calamata eller taggaschioliver.
färsk bladpersilja
ca 1/2 tesked salt

Så här gör du:

  • Häll oljan i en stor stekpanna med höga kanter. Sätt den på medelstark värme. Ta bort skalet av vitlöksklyftorna och ta ur kärnorna ur oliverna.
  • Lägg i vitlöksklyftorna och peperoncini och stek dem i ett par minuter, tills vitlöksklyftorna blivit lätt gyllene. Lågg i sardellerna och låt de smälta i oljan. Lägg i tomat, kapris och oliver. Låt alltihop puttra på medelstark värme i 15 20 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt.
  • Ställ åt sidan.
  • Sätt på en stor kastrull med mycket vatten på medelstark värme till pastan.
  • När vattnet kokar, salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är ²al dente² när du smakar av den och häll då av vattnet i ett durkslag.
  • Lägg i pastan i stekpannan med tomatsås och rör om ordentligt. Sätt pannan på den varma plattan och låt såsen nätt och jämnt koka upp. Servera med detsamma. Gärna med riven parmesanost