Polpettine al pomodoro

En av familjens sportlovsklassiker. Det är mycket lättare att göra frikadeller om man bara kokar dem direkt i tomatsåsen och hoppar över stekmomentet. Sen är de ju supergoda! Recept från bästa Johanna Westman som skickade mig en ny kokbok bara så där, när den gamla hade flyttat hemifrån.

Frikadeller:
1 skiva vitt bröd
1/2 dl mjölk
200 gram kalvfärs
2 matskedar riven parmesan
1/2 tesked salt och svartpeppar
1 matsked smör till stekningen
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1/2 lök
50 gram smör
1/2 matsked socker
l/2 tesked salt
skalet från en citron
1 extra matsked smör
Till servering:
Spagetti eller gnocchi

Dela en lök och ta bort skalet på ena halvan. Lägg den skalade lökhalvan, tomaterna, smör, socker och salt i en kastrull och låt det koka upp . Riv i citronskal. Låt småputtra under lock.
Riv brödet till köttbullarna i små bitar och lägg i en liten skål, häll på mjölken och rör om. Låt stå i ett par minuter. Lägg köttfärs, parmesanost och lite salt och peppar i en bunke. Krama ur mjölken ur brödet och lägg brödet i bunken. Blanda ihop alltihop till jämn färs.
Rulla köttbullarna små, som bigarråer.
Lägg i köttbullarna en och en, och låt puttra i tomatsåsen i 15 minuter.
Lägg i en matsked smör och riv över parmesan.