Pizza bianco funghi

Mumsig pizza med champinjonkräm istället för tomatsås. Receptet kommer från ICA Buffé.

4 portioner:

4 g färsk jäst
700 g vetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt till degen
2 msk olivolja
Olivolja att pensla degen med

250 g färska champinjoner
1 skalad vitlök
1/2 tsk salt
400 g mozzarella
2 dl finriven parmesanost
1 dl basilikablad
Citronklyftor

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjöl och vatten. Arbeta ihop degen. Tillsätt salt och 2 msk olivolja och arbeta degen ytterligare. Lägg upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitar och rulla till jämna bollar. Gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt jäsa 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Tillsätt 200 g av champinjonerna och vitlöken, låt koka 5 minuter. Häll av och mixa med salt till en slät kräm. Skiva resten av champinjonerna tunt.

Sätt ugnen på 250° C.

Kavla eller dra ut degen till runda pizzor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Bred ut champinjonkrämen och bryt mozzarellan i stora bitar och fördela över. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter tills pizzan får fin färg.

Toppa med de skivade champinjonerna, parmesan och basilika. Pressa över lite citron.