Lax och musslor med grönsaker

Wow, det var rätt att köpa en ångugn! Här är receptet som bekräftar detta. Torrtrimmad lax och musslor i ångungnen tillsammans med lite trevliga grönsaker, och med en hemgjord aioli till. Den som vill kan göra lite vitlöksbröd till också.  Receptet kommer från Tommy Myllymäki och köket.se.

500 g mittbit av laxfilé
1,5 msk salt
1 msk olivolja
500 g färska musslor i skal, gärna olika sorter
300 g små, färska morötter
1 st fänkål
10 st körsbärstomater
10 st små, kokta potatisar
färska örter, tex timjan och koriander

2 st äggulor
2 dl neutral rapsolja
0,5 msk pressad citronsaft
vitlöksolja motsvarande 2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Lägg fisken på ett fat och salta rikligt. Låt sedan fisken stå ca 30 minuter.
Borsta musslorna och släng dem som inte stänger sig.
Ansa morötterna och fänkål. Dela fänkålen och ev stora morötter. Torka av fisken och lägg den i en långpanna. Stick in termometern där fisken är som tjockast och häll på olivolja. Lägg morötter och fänkål bredvid fisken. Sätt termometern på 48˚ och ugnen på full ånga i 10-12 minuter sedan ugnen är varm.

Lägg äggulor till aiolin i en bunke och rör i raps- och vitlöksoljan, först droppvis och sedan i en fin stråle tills aiolin blir tjock som en majonnäs. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Ta ut långpannan ur ugnen. Lägg på tomater, musslor och kokt potatis och sätt in i ugnen igen i ytterligare 4–5 minuter tills musslorna har öppnat sig ordentligt. (Då är också laxen uppe i 48–50˚.)

Lägg på de färska örterna och servera.