Knäck

Klassisk knäck, vinst varje jul, från Rutiga Kokboken
ca 75 st

2 dl Vispgrädde
2 dl Socker
2 dl Sirap
25-50g Sötmandel, skållad & hackad
Smörklick, typ en matsked

Ställ ut knäckformarna på en plåt, har man lite olja på så fastnar dom bättre

Blanda sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på. Rör om då och då, men inte för ofta, då sockrar sig knäcken lättare sägs det.

Mät temperaturen, när den är 125-126 grader blir knäcken hård och god. Vill man ha mjukare stoppar man vid 120 grader. Har man ingen termometer får man göra kulprov, häll lite av smeten i kallt vatten och se om det går att göra en hård kula.

Häll i mandel, och en smörklick när det har nått rätt temperatur och koka upp igen.

Häll ut smeten i knäckformarna, enklast är det med ett rostfritt halvlitermått eller annat mått med pip.

Svalna och förvara i kylen med tättslutande lock