Gyros

Här kommer ett recept på gyros där allt passar förträffligt att tillaga på muurikkan, men stekpannan funkar nog också! Om man vill förenkla lite för sig så går det säker fint att använda tunnbröd eller tortillabröd. Från Bevemyrs.

Bröd för 4 personer:

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, rör ut den med ljummet vatten, rör i övriga ingredienser och knåda lite. Låt jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i åtta delar och platta ut varje del till en ca 20 cm bred cirkel. Grädda (i stekpanna eller på en muurikka) i lite olivolja några minuter på varje sida.

Kött för 4 personer:

500-800 g fläskkött (tex benfri fläskkotlett, grytbitar eller dyl.)
½ finhackad chilifrukt
2 finhackade vitlöksklyftor
lite finhackad bladpersilja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 krm malen kanel
2 krm salt
Smör eller olja till stekning

Stimla köttet och blanda med kryddorna. Stek i lite smör eller olja och smaka av med salt.

Lägg köttblandningen på ett bröd tillsammans med turkisk youghurt smaksatt med vitlök, isbergssallad, tomater, gurka, lök och fefferoni (om man nu gillar fefferoni) och ät.