Tanzaniaresan dag 9 – Lazy Lagoon

Föräldrarna drog sig upp något tidigare denna dag för att hinna med på förmiddagsturen till  Kaole och Bagamoyo. Ner igen i den lilla  skorven för en tur över sundet och in i en liten buss där vår guide för dagen ”Mr Universe” hälsade oss välkomna. Vi började i Kaole som var en viktig stad  och hamn från tiden med starkt arabiskt/persiskt inflytande med sin  storhetsperiod på 12-1300-talet innan portugiserna kom och ställde till det. Där fanns ruiner av en moské och ett antal persiska gravar. Nån gång på 14-1500-talet flyttades hamnen från Kaole till Bagamoyo några kilometer norrut av oklara skäl. Vi åkte dit och fick se ett gammalt fort, en konst- och  hantverksmarknad, hamnen och den katolska missionen. När vi varit inne och tittat på det gamla fortet som bygges till under den tyska perioden så hade en marknadsplats för träsniderier uppstått vid vår buss. Hamnen hade varit regionens viktigaste och Bagamoyo huvudstad fram tills dess tyskarna flyttade huvudstaden till byn  Dar es-Salaam för att hamnen var djupare där. Det förstod vi mer än väl när vi fick syn på Bagamoyos hamn.

På missionsstationen, som kommit till för att motverka slaveriet och friköpa så många slavar som möjligt som fördes ut ur det inre av Afrika via Bagamoyo, Arabiska halvön, Indien och Kina, fick vi titta på ”Dr Livingstones torn”. Där låg hans kropp en natt på vägen hem till England och Westminster Abbey.

Sen återvände vi varma och hungriga till Lazy Lagoon där avkomman hade badat och slappat hela förmiddagen. Med oss hade vi ett stycke kalahaspel (som vi på nätet förstått nog  snarare borde kallas bao) och två massajer av ebenholts som vi köpt utanför fortet. Sen följde en eftermiddag fylld med sol, bad, fika, paddling och middag.