Tomat- och getostbakad färslimpa med potatismos

köttfärslimpaEn riktigt ”otråkig” köttfärslimpa som är lätt att göra även om det tar lite tid, både i ugnen och sen ska den vila ett tag innan man kan hugga in på den. Blanda lite olika färssorter med tyngdpunkt på lammfärs så blir det smaskigt. Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat.

8 portioner

Köttförslimpa:
800 g blandfärs (70/30)
500 g lammfärs
0,8 dl ströbröd
3 dl mjölk
3 ägg
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 finhackad(e) gul(a) lök(ar)
3 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar

Garnityr:
400 g små tomater
1 finhackade vitlöksklyftor
1,5 msk olivolja
1,5 tsk torkad oregano
1,5 krm chiliflakes
3 krm salt
1,5 krm nymald svartpeppar
180 g skivad getost
1 msk flytande honung

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i ca 10 minuter. Blanda ner ägg, finhackad gul lök och 2 finhackade klyftor vitlök. Blanda ner färsen och krydda med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i två avlånga bakformar (2 liter) och fyll den med färsen. Platta till ovanpå.
Skär tomaterna i bitar och blanda i resten av den finhackade vitlöken, 1,5 msk olja, 1,5 tsk oregano, 1,5 krm chili, 3 krm salt och 1,5 krm peppar. Fördela tomaterna ovanpå färsen i formarna. Ställ in mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Ta ut formen och lägg den skivade getosten ovanpå. Ringla honung över osten och grädda i 20 minuter till. Ta ut formarna och låt dem vila i 20 minuter under folie. Lyft färslimpan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet. Ställ fram och servera med potatismos.