Thaiinspirerad laxgryta med broccoli och morötter med smak av citrongräs, ingefära och kokosmjölk. Risnudlar smakar gott till. Receptet kommer från Linas matkasse.
250 g broccoli
50 g citrongräs
1 färskingefära
1 gul lök
400 g kokosmjölk
500 g laxfilé
1 lime
250 g morötter
1 tärning fiskbuljong
flytande honung
risnudlar
sambal oelek
Hacka 1 gul lök och finriv 1 bit färsk ingefära. Skär 250 g broccoli i små buketter samt skala och skär 250 g morötter i tunna slantar.
Fräs lök, ingefära och ½ tsk sambal oelek med olja i en rymlig kastrull eller wok.
Skär bort den allra nedersta delen av roten på citrongräset och banka det för att få fram smaken. Lägg citrongräs, broccoli och morötter i lökfräset och låt steka i ca 2 minuter. Tillsätt 1½ dl vatten, 200 ml kokosmjölk, 2 tsk flytande honung och 1 tärning fiskbuljong. Låt puttra i ca 5 minuter.
Finriv skalet från 1 lime och spara till garnering.
Skär ca 500 g laxfilé i 2-3 cm breda bitar. Pressa över juice från limen och krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg ner fisken i kokosmjölken och låt sjuda i ca 5 minuter.
Lyft bort citrongräset ur grytan när det sjudit klart och garnera grytan med rivet limeskal och servera med kokta risnudlar.