Thaigryta med lax och citrongräs

Thaigryta med lax och citrongräsThaiinspirerad laxgryta med broccoli och morötter med smak av citrongräs, ingefära och kokosmjölk. Risnudlar smakar gott till. Receptet kommer från Linas matkasse.

250 g broccoli
50 g citrongräs
1 färskingefära
1 gul lök
400 g kokosmjölk
500 g laxfilé
1 lime
250 g morötter
1 tärning fiskbuljong
flytande honung
risnudlar
sambal oelek

Hacka 1 gul lök och finriv 1 bit färsk ingefära. Skär 250 g broccoli i små buketter samt skala och skär 250 g morötter i tunna slantar.
Fräs lök, ingefära och ½ tsk sambal oelek med olja i en rymlig kastrull eller wok.
Skär bort den allra nedersta delen av roten på citrongräset och banka det för att få fram smaken. Lägg citrongräs, broccoli och morötter i lökfräset och låt steka i ca 2 minuter. Tillsätt 1½ dl vatten, 200 ml kokosmjölk, 2 tsk flytande honung och 1 tärning fiskbuljong. Låt puttra i ca 5 minuter.
Finriv skalet från 1 lime och spara till garnering.
Skär ca 500 g laxfilé i 2-3 cm breda bitar. Pressa över juice från limen och krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg ner fisken i kokosmjölken och låt sjuda i ca 5 minuter.
Lyft bort citrongräset ur grytan när det sjudit klart och garnera grytan med rivet limeskal och servera med kokta risnudlar.