Svampbröd

“Bake-off bröd med svamp kan ju inte vara fel. Ett perfekt sätt att förgylla en soppa. Receptet kommer från Mitt kök.

24 stycken:
25 g jäst
3 dl mjölk
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk honung
6 1/2-7 dl vetemjöl
3/4 dl solroskärnor
3/4 dl pumpakärnor

Fyllning
1/2 l kantareller eller annan skogssvamp
1 liten gul lök
rapsolja
1/2 msk torkad timjan
salt & peppar
1 dl hackad persilja
2 dl grovriven västerbottensost

Blanda fingervam mjölk  och smulad jäst. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i kärnorna mot slutet. Låt degen jäsa under cirka 45 minuter.

Rensa och hacka kantarellerna. Skala och hacka löken.Stek svamp och lök i olja i cirka 12 minuter. Blanda i timjan, salt och peppar och låt kallna. Blanda i persilja och ost.

Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Kavla ut till en platta som mäter 50×30 cm. Bred fyllningen över brödet. Rulla ihop som en rulltårta. Skär rullen i bitar. Lägg bröden i bullformar. Låt jäsa i cirka 30 minuter under duk.
Ställ bullarnai i frysen. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.

Gräddning: Sätt ugnen på 250 grader. Flytta över bullarna på en plåt. Låt plåten med kalla bullar stå i rumstemperatur i mintst en timmer medan ugnen värms. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills bröden har fin färg.