Stekt ris med kål och jordnötter

Stekt ris där ägget blir blandat som det ska med själva riset. Det kan bli lite fullt i stekpannan när ägg och risk ska blandas, så en stekgryta kan vara en bra idé. Den som har svårt att hitta pak soi, eller tycker att det är för dyrt, kan ta kinakål eller spetskål istället.

Receptet kommer från Linas matkasse.

4 port basmatiris
250 g morötter
2 pak soi
6 vitlöksklyftor
1 knippe salladslök
250 g gröna ärtor
1 lime
1 bit ingefära
1 kruka koriander
1 påse jordnötter
Chili flakes och salt

Koka 4 portioner basmatiris.

Grovriv morötterna och tillsätt finrivet skal och saft av 1 lime.

Skär pak soi i fyra klyftor. Finhacka 6 vitlöksklyftor. Strimla 1 knippe salladslök tunt. Finriv 1 bit ingefära (2 msk). Grovhacka 1 kruka koriander och 1 påse jordnötter.

Fräs pak soi i olja på hög värme tillsammans med 3 finhackade vitlöksklyftor i 2-3 min. Krydda med 1 tsk chili flakes och 1/2 tsk salt. Lägg över på ett fat

Fräs salladslök, ingefära och 3 finhackade vitlöksklyftor på hög värme i 1-2 min. Tillsätt det kokta riset och 250 g gröna ärtor. Stek i 2-3 min.

Vispa upp 2 ägg i en liten skål. Skjut undan riset i pannan och stek äggen i 1-2 min, eller tills de börjar tjockan. Rör ihop med ris och grönsaker och tillsätt 1 tsk socker och 1/2 dl japansk soja.

Strö över hackade jordnötter och koriander och servera med pak soi och morötter.