Spagetti carbonara

En riktig pastaklassiker utan varesig mjölredning, skinka eller ärtor…   Johanna Westman får all ära för receptet.

400-500 g spagetti
2 msk smör
2 msk olivolja
100 g rimmat sidfläsk
3 msk vitt vin
4 st äggulor
1/2 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar

Häll ordentligt med vatten och salt i pastakastrullen och ställ den på medelstark värme. Skär fläsket i tunna skivor. Riv parmesanosten.
Lägg smör och olivolja i en stor stekpanna med höga kanter och sätt den på medelhög värme. När det börjar fräsa lite, lägg i fläsket. Rör om då och då medan du steker fläsket tills det fått fin guldbrun färg men inte är bränt eller hårdstekt. Häll i vin och låt det koka upp. Ställ stekpannan åt sidan.
Lägg i pastan i vattnet och rör om.
Dela på gulor och vitor, och lägg gulorna i en skål. Vispa gulorna lite lätt. Lägg i den rivna osten, en nypa salt och några ordentliga varv med pepparkvarnen och vispa ihop.
Häll av pastan och lägg den i stekpannan med fläsk, häll över äggblandningen och rör om ordentligt. Ta några extra varv svartpeppar och riv lite extra parmesan över alltihop. Servera genast.