Spagetti a la puttanesca är det perfekta båtmaten. Kräver bara till nöds bara en låga och inte en enda ingrediens är i desperat behov av kylning. Johanna Westmans recept.
4 portioner:
400-500 gram spaghetti
1 deciliter olivolja
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
torkade chilifrukter (peperoncini)
1/2 deciliter kapris
4 sardeller
1 deciliter urkärnade kalamataoliver
färsk bladpersilja
1/2 tesked salt
Häll oljan i en stor stekpanna på medelstark värme. Skala vitlöksklyftorna och lägg i i stekpannan tillsammans med peperoncini och stek dem i ett par minuter, tills vitlöksklyftorna blivit lätt gyllene. Lägg i sardellerna och låt de smälta i oljan. Lägg i tomat, kapris och oliver och låt puttra på medelstark värme i 15-20 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt.
Koka pastan. Häll av och lägg i pastan i stekpannan med tomatsås och rör om ordentligt. Låt såsen nätt och jämnt koka upp. Servera gärna med riven parmesanost!