Mustig lammgryta med vin och rotfrukter

Långkokt smaskelismaskgryta på lambog eller lägg.

4-6 portioner
2 msk smör
1 kg  lammbog eller -lägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g morot
200 g palsternacka
1 tomat
2 dl köttbuljong
2 dl rött vin
1 tsk timjan
2 tsk rosmarin
1 st lagerblad
salt och peppar

Bryn lammkötter i smör, ta upp köttet och lägg åt sidan.
Hacka lök och vitlök och bryn i gryta så de mjuknar något.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tärna tomaterna. Lägg grönsakerna i grytan och låt steka en liten stund.
Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll på buljong, vin, timjan, rosmarin, lagerblad, salt och peppar. Sjud under lock i 2-3 h, tills köttet blivit mört.
Ta upp kötter och skär det i bitar, lägg till baka i grytan,

Servera med pressad potatis.