Marockansk auberginesoppa

Matig soppa från Mitt kök. Om man gör soppan minus bulgur i förväg så blir det en jättebra hemmajobblunch, det är bara att tillsätta bulgur och koka den färdig så är det hela klart.

4 portioner:
cirka 500 g aubergine
1 tsk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
½ g saffran
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 burk krossade tomater, 400 g
1 ½ liter vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 dl bulgur
1 burk kikärter, 400 g
2 tsk pressad citron
1 tsk harissa
1 dl hackad koriander
2 dl hackad persilja
cirka 1 dl mandel
Grekisk yoghurt
Granatäppelkärnor

Skär auberginen i grova bitar, blanda med salt och lägg det hela  i ett durkslag. Låt dra 20–30 minuter och torka sedan av auberginen. Hacka lök och vitlök

Stek löken mjuk, blanda i aubergine och vitlök och låt fräsa med tills auberginen börjar få färg. Tillsätt kryddorna mot slutet. Blanda i tomater, vatten och buljong. Koka under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt bulgur när cirka 12 minuter av koktiden återstår. Skölj kikärterna och blanda i. Smaka av med citronsaft, harissa och salt. Blanda i örterna.

Skålla och skala mandeln under tiden soppan kokar. Rosta den i en torr och het panna.
Toppa soppan med en klick yoghurt, mandel och granatäppelkärnor.