Korngryn och havre är nyttiga saker som ingår i det lättbakade långpannebrödet. Man kan lägga till torkad frukt, solroskärnor eller pumpafrön. Sen kan man byta len del av rågsikten mot gramhamsmjöl, om man vill ha ett mer fiberrikt bröd.
50 g jäst
6 dl vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung (eller sirap eller socker)
2 dl korngryn
1 dl havregryn
13 dl rågsikt
Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll över vattnet och rör om tills den löser upp sig. Tillsätt korngryn och havregryn och låt det hela svälla i 5-10 minuter
Tillsätt olja, honung och salt och blanda i större delen av rågsikten. Knåda degen är slät, strö lite mjöl över, och låt jäsa i ca 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och kavla eller platta ut degen i en smord långpanna (35×40 cm). Dela i 12 rutor med mjölad degskrapa. Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, i 225 grader. Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.