Linsbolognese

Riktigt bra vegansk bolognese från vegomagasinet En halv sats bolgnese blandad med en burk blandade bönor och med 1 liter potatismos ovanpå toppat med panko, hackade örter, rivet citronskal, parmesan och olivolja blir en trevig shepherds  paj.

8 portioner:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
3 kvistar  timjan
3 kvistar  rosmarin
2 tsk fänkålsfrön
200 g skogschampinjoner
4 blekselleristjälkar
2 stora morötter
4 dl rött vin
2 msk grönsaksfond
10 soltorkade tomater
1/2 dl vit miso
3 dl torkade puylinser eller gröna linser
olivolja
salt & svartpeppar

Finhacka och stek löken och vitlöken mjuka i olja i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, timjan, rosmarin och fänkålsfrön. Höj värmen och fräs i ytterligare några minuter.

Skär svampen i fjärdedelar och fräs i några minuter tills den fått lite färg. Skiva sellerin tunt och tärna morötterna. Tillsätt dem tillsammans med vin, fond och 6 dl vatten och koka upp.

Hacka de soltorkade tomaterna och blanda ned dem tillsammans med mison och linserna. Sjud på medelvärme i 20-30 minuter tills linserna är al dente.

Späd med vatten om det behövs. Smaka av med mer miso, salt och peppar