Lingonparfait med kolasås

God efterrätt till många! Receptet fanns i tidningen Baka glutenfritt (nr 3 2016).

Parfait till 8-10:
5 äggulor
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
6 dl vispgrädde
1 1/2 dl rårörda lingon
25-30 maränger

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
75 g smör

Lingon till garnering

Vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt till parfaiten. Vispa grädden till parfaiten fast och vänd ner grädden i äggvispet och vänd ner. Klicka ner de rårörda lingonen i smeten och vänd i hop. Häll hälften av smeten i formen, lägg i marängerna och häll resten av smeten ovanpå. täck formen med plasfolie och ställ in den i frysen i minst 5 timmar.

Koka upp grädde, sirap, strösocker och smör till kolasåsen. Låt såsen koka lätt och rör tills dess att den tjocknat (5-10 min). Låt svalna.

Ta fram parfaiten 10-15 min före servering och ta loss den från formen. Skär i bitar och servera med lingon och kolasås.