Ett lättlagat påskalamm med smak av örter och citron. Till det passar rostade tomater och potatisgratäng. Recepten kommer ifrån Matmagasinet. Till fyra portioner behövs:
1 benfri lammstek, ca 1 – 1,5 kg
1 msk salt
1 msk mald svartpeppar
1 dl torkade franska örter
rivet skal av 2 ekologiska citroner
smör
steksnöre
500 g blandade små tomater
2 msk olivolja
1/2 msk salt
1/2 msk strösocker
1/2 msk svartpeppar
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Blanda salt, peppar, örter och citronskal. Torka av lammsteken och klappa in kryddorna i köttet, både insida och utsida. Bind upp steken med steksnöre och bryn den snabbt på hög värme i en panna med smör. Lägg över köttet i en ugnsform, sätt i en köttermometer och tillaga mitt i ugnen till 60 grader (tar lite tid).
Dela tomaterna och lägg i en ugnsform. Ringla över oljan, och strö över salt, socker och peppar.
Ta ut lammsteken och höj temperaturen till 225 grader. Rosta tomaterna i 225 grader i ca 15 minuter.
Låt köttet vila under folie i 15 minuter.
Skiva köttet och servera med exempelvis potatisgratäng och de rostade tomaterna.