Smaskig potatisgratäng som även den gratängskeptiske tycker är god. Recept från Matmagasinet.
1 kg potatis
1/2 purjolök
2 gula lökar
1 liter kycklingbuljong
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
I dl riven vällagrad hårdost
200 g naturell färskost
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva och skölj purjolöken. Skala och strimla de gula lökarna.
Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Koka potatisen nästan mjuk i buljongen. Lägg i lök och purjolök på slutet i 2-3 minuter.
Låt potatisen och löken rinna av och lägg i en ugnsform.
Skala och hacka vitlöken och blanda med creme fraiche, riven hårdost och färskost. Smaka med salt och peppar.
Häll såsen över formen och gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter.