Gammaldags kycklingcurry

KycklingcurryGräddig kyckling med mild currysmak. Barnvänligt och bra!
Recept från Butlers lilla kyckling

3-4 personer
1 stor kyckling på 1,5 kg
2 gula lökar
1 morot
1 äpple
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
1-2 msk vanlig curry
3 dl mellangrädde
2 msk vetemjöla
smör
salt

Lägg kycklingen i en så liten gryta som möjligt som den ändå går i ordentligt och häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen väl. Tillsätt 0,5 tsk salt per liter vatten. Koka upp och skumma. Skala moroten och den ena löken och lägg i dessa i grytan tillsammans med lagerblad och pepparkorn. Lägg på locket och sjud i drygt en timme.

Sila över buljongen i en kastrull och låt buljongen koka kraftigt utan lock tills 4 dl återstår. Skala och skiva under tiden den andra löken och skär äpplet i mindre bitar.

Smält 2 msk smör i en kastrull och låt äpplet och löken fräsa några minuter under omrörning. Rör ner curryn och låt även den fräsa någon minut. Pudra över mjölet och låt fräsa ytterligare någon minut. Vispa i först buljongen och sedan grädden. Låt såsen sjuda 6-7 minuter. Vispa då och då och smaka av med salt. Sila såsen.

Plocka bort ben och brosk från kycklingen. Skär köttet i stora bitar och häll såsen över.

Ris och broccoli är gott till.