God kyckling från Fredriks Fika. Antingen gör man jerkblandingen själv, och är man lite lat så kan man använda färdig kryddblanding och bara lägga till lök, olja, limejuice och vinäger. Gott blir det oavsett.
600g kycklinglårfilé
Jerk-krydda:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 habanerochili
2 msk farinsocker
1 tsk kryddpeppar
1 tsk timjan
1 tsk torkad salvia
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk mald muskot
1/2 tsk mald kanel
2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger
3/4 dl limejuice
1/2 dl olivolja
Grönsaksbulgur:
3 dl bulgur
6 dl vatten
1,5 msk grönsaksfond eller en grönsaksbuljongtärning
1 finhackad hackad röd paprika
1 riven morot
1/2 kruka koriander
Mangoyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
1 dl mango chutney
Grovhacka den gula löken. Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixer och mixa till en slät sås.
Lägg kycklingfiléerna i kryddblandningen och låt dem marinera minst 30 minuter, helst ett par timmar.
Sätt ugnen på 200 garder. Stek på kycklingfiléerna i olja så att de får lite färg, och lägg dem sedan i en ugnsfast form och låt dem stå i ugnen tills de är färdiga (72 grader i innertemperatur)
Blanda yoghurten med mango chutneyn
Koka upp vattnet till bulgurn med grönsaksfonden. Tillsätt bulgur och riven morot. Koka tills det är klart och vänd ner riven paprika och låt stå 5 minuter. Avsluta med lite finhackad koriander.