Bánh xèo – vietnamesiska pannkakor med lax

Trevliga  lite pyssliga rispannkakor med lax från Linas matkasse

2 dl kokosmjölk
1 kruka koriander
500g laxfilé
250g pak soi
2 dl rismjöl
1 rödlök
3 dl jasminris
olja, japansk soja, vitvinsvinäger
socker, salt, chiliflakes, curry

Koka riset och sätt ugnen på 150 grader.
Skär laxfilén i 4 portionsbitar. Lägg i en smord ugnsform med skinnsidan uppåt. Krydda med 1 tsk salt och tillaga mitt i ugnen 15-17 min. Dra bort skinnet och bryt laxen i mindre bitar.
Sojadip: blanda 1 1/2 msk socker, 3 msk japansk soja och 2 msk vitvinsvinäger i en skål.
Finhacka 1 rödlök och grovhacka 1 kruka koriander. Finstrimla 250 g pak soi.
Pannkakssmet: vispa ihop 2 dl rismjöl, 2 krm socker, 1 krm curry, 2 krm salt, 2 dl kokosmjölk och 1 1/4 dl vatten i en bunke.
Stek ca 1 dl pannkakssmet i lite olja i en stekpanna, 1-2 min (stek endast på ena sidan).
Fördela 1/4 av all rödlök, pak soi, lax och koriander på ena halvan av den ostekta sidan av pannkakan. Strö på lite chiliflakes. Vänd över den andra delen som ett lock.
Lägg över den fyllda pannkakan på ett fat. Gör samma sak med 3 pannkakor till. Servera laxfyllda pannkakor med jasminris och sojadip.