Ångad torsk med lök, ägg och dragon

Förenklat smaskorätt för ångugn baserat på recept från Tommy Myllymäki

Ingredienser 4 pers:
600 gn torsk
1 knippa salladslök
4 ägg
50 g babyspenat
12 blad dragon

Dragonsås
2 gula lökar
2 tsk fänkålsfrö
2 dl torrt vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
0,5 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 kruka färsk dragon alternativt torkad
10 g babyspenat
10 g persiljeblad
25 g smör

Smör
Salt

Dragonsås:
Fräs skivad lök och fänkålsfrö i smör på låg värme tills löken är mjuk. Tillsätt vin, vinäger och smulad buljongtärning koka ihop tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt grädde och koka några minuter. Smaka av med salt. Tillsätt dragon, spenat, bladpersilja och 25 g smör och mixa länge till en slät sås. Vila såsen och smaka av. Värm och mixa såsen skummig vid servering.

Koka den salladslöken 1 minut i saltat vatten.

Koka äggen från kallt vatten och mät tiden från det att det kokar. Koka dem 5 1/2 minuter. Kyl ner och skala äggen, låt stå i rumstemperatur fram till servering.

Krydda torsken med salt och låt stå och dra en stund.

Fräs spenaten snabbt i smör. Lägg spenat, torsk och lök i en ugnsfast form. Ställ in formen och ånga i ugn eller baka i ugn. 100 grader ånga: cirka 5–8 minuter, tills fisken är klar. 120 grader varmluft: cirka 10–15 minuter, tills fisken är klar.

Ta ut ur ugnen och toppa med sås, dragon och halverade ägg. Servera med kokt eller pressad potatis