För den som har älgkött att tillgå är älggrytan med syltad lök och pressgurka rejäl mat. Från Pickipicki
600 g älg (grytbitar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm senapspulver
2 msk mjöl
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond
3 msk äppeljuice
1 l vatten
torkade trattkantareller
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
Lägg grytbitarna i en påse tillsammans med salt, peppar, senapspulver och mjöl. Skaka om och låt ligga så en stund. Bryn därefter köttet i olja i en stor gryta. Skala lök, morot och rotselleri, dela i stora bitar. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt skivad vitlök, svamp, kryddor och tomatpuré, sedan fond, äppeljuice och tillräckligt mycket vatten så att köttet täcks. Låt koka upp, vrid därefter ner värmen och låt grytan småkoka tills köttet är mört (gärna 2 timmar). Smaka av med salt och peppar.
Syltad rödlök:
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Skala löken och skiva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund, ung 5 min.
Pressgurka :
1 st slanggurka
2 msk ättiksprit, 12%
3 msk strösocker
persilja
Skölj gurkan och skiva den tunt. Krama den tills den mjuknat något. Blanda ättikan och sockret, rör tills sockret löst sig.
Blanda i gurkskivorna. Låt stå i ca 1 timme före servering. Strö på hackad persilja precis före serveringen