Supergod kinesisk apelsinkyckling. Lite konstigt att koka den friterade kycklingen i apelsinsåsen, men det blir bra! Någon matigare grönsak som broccoli eller gröna bönor blir bra till. Recepte kommer från Tareq Taylors kyckling.
600 gram kycklinglårfilé
1 ägg
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 msk olja
2 dl tempuramjöl (eller 1 dl maizena + ½ dl vetemjöl)
ca 5 dl olja till fritering:
1 apelsin
några matskedar neutral olja
knappt 1 tsk sesamolja
2 msk ljus soja
0,75 dl flytande honung
0,75 dl risvinäger
3 vitlöksklyftor
1 röd chili (plus ev extra till garnering)
2 msk hackad ingefära
3 salladslökar
1 tsk maizena
sesamfrön
strimlad salladslök
lite strimlad chili
Dela kycklingen i bitar. Vispa ihop ett ägg, 1 tsk salt, peppar och 1 msk olja och lägg ner kycklingbitarna och blanda ordentligt. Häll i tempuramjölet och blanda.
Värm oljan till 160 grader i en kastrull och fritera kycklingen i omgångar i cirka 3 minuter, så att den blir lite gyllenfärgad (den behöver inte bli helt färdig). Ta upp och lägg åt sidan.
Blanda apelsinsaft och rivet skal från en apelsin med 1 msk olja, 1 knapp tsk sesamolja, 2 msk ljus soja, 0,75 dl flytande honung och 0,75 dl risvinäger. Finhacka 3 vitlöksklyftor, 1 chili, 2 msk ingefära och 2 salladslökar.
Låt vitlök, chili och ingefära fräsa i 1 msk olja i cirka 30 sekunder. Lägg i salladslöken och fräs i cirka 10 sekunder till. Häll ner apelsinsåsen och kycklingen och låt koka tills kycklingen är färdig, i cirka 5 minuter. Blanda maizena och vatten och red såsen med blandningen.
Strö över rostade sesamfrön, lite chili och en strimlad salladslök och servera direkt med ris och broccoli eller gröna bönor.