Riktig god och grön risotto med värkänslor. Recept DN.
Inredienser 4 portioner
1 nät vongolemusslor (alternativt frysta)
1 bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
4 dl risottoris
msk olivolja
1 liter kycklingbuljong
3 dl hackad persilja
50 g smör
2 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar
Koka upp kycklingbuljongen. Hacka lök och vitlök och fräs i 2 msk olja en stor kastrull. Tillsätt musslor, vin och 2 dl vatten. Låt sjuda under lock tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna och lägg åt sidan på ett fat. Spara musselbuljongen.
Rosta riset hastigt i 2 msk olja i den stora kastrullen. Tillsätt musselbuljongen och låt småputtra in i riset under omrörning. Ös på några slevar kycklingbuljong i omgångar och låt det puttra in i riset under omrörning. Mixa 2 dl av kycklingbuljongen med persilja till en slät kräm och tillsätt mot slutet. Låt koka in i riset. Ös på buljong för en lös konsistens. Dra av från värmen och låt risotton vila några minuter. Rör ner smör och parmesan. Rör ordentligt så att osten och smöret smälter och bildar en kräm med vätskan i risotton runtom de goda små riskornen.
Vänd in musslorna, salta och peppra.